donderdag 14 augustus 2014

Whale tale

Vanmorgen moesten we ons om 8.15 uur melden bij het kantoortje van de walvis/dolfijntour, Bahia Aventuras, in Uvita.
We ontbeten even snel aan de keukentafel en waren er mooi op tijd.
Er waren al wat andere mensen en in totaal waren we met 12 personen, bestaande uit Amerikanen, Canadezen en Fransen. De gids Hernando heette ons hartelijk welkom en begon het een en ander uit te leggen.
Er kwam een vrouw naar me toe om te vragen of ik rugpijn had. Ik zei maar dat ik een back injury had in plaats van het hele verhaal te vertellen en ze raadde me af om mee te gaan want vorige week had ze de tour ook gedaan en was het erg bumpy.
Dit bracht me toch even aan het twijfelen, maar ja terug naar huis gaan was geen optie en om daar nu ruim 4 uur in dat hokje te wachten was ook niet alles.
Toen we de tickets gingen betalen bij de gids vroegen we zijn mening en hij zei dat ik op de boot op een stoel voor de kapitein kon zitten want daar had je het minste last van de golven. Ook zei hij dat de zee heel kalm was vandaag, misschien zou het iets ruwer zijn voor de branding maar daarna was het kalm. Ik wilde zo graag mee dat ik het er graag voor over had.
We reden in colonne achter de gids aan om te parkeren bij het National park Marino Ballena en van daaruit liepen we op onze slippers naar de zee.


Het strand was prachtig met de palmbomen en de blauwe lucht en zee.
Ik moest als eerste aan boord stappen en werd geholpen door de gids en de kapitein. Er stonden 12 stoeltjes op de boot en ik zat goed. Ik had een kussen van thuis meegenomen om achter mijn rug te doen.

De branding was maar een klein stukje en daarna was het water best wel glad. Al heel snel zagen we walvissen met jongen. De gids wist heel veel te vertellen en het was erg interessant.
Van juli tot oktober komen er walvissen uit Noord-Amerika (Californië en Oregon) hierheen om te bevallen en hun jongen de eerste paar maanden te verzorgen. Het water is hier warm en het water maar 10-15 meter diep, ideale omstandigheden voor de walvissen.
Van december tot maart komen er walvissen uit Zuid-Amerika (o.a. Chili) om kleintjes te krijgen hier in zee.
Uit Noord Amerika komen er ongeveer 10.000 en uit Zuid Amerika 2.000. Wij zijn er nu dus bij de walvissen uit Noord-Amerika en dan heb je dus ook de grootste kans om ze te zien.
We hebben heel veel humpback whales gezien en ook een zeeschildpad met een ander op z'n rug. Helaas geen dolfijnen maar die hebben we vaak mogen zien in Florida. Ooit hebben we ook walvissen gezien in Monterey, Californië, maar niet zo dichtbij als nu. Echt geweldig!!
De volgende foto's spreken voor zich:Moeder met jong


Zeeschildpad
Schildpadden op elkaar

Nathalie heeft een geweldig filmpje gemaakt: Het geluid wat ze maken is zo gaaf.


Als we de walvissen zagen legden ze de boot stil en wij moesten ook stil zijn aan boord. De motor van de boot blijft wel zachtjes draaien omdat de walvissen op deze manier nog wel horen dat er een boot in de buurt ligt maar dat ze niet afgeschrikt worden door hard geluid.
Wat een gaaf gezicht en wat was dit mooi om mee te maken. Ik kreeg er tranen van in mijn ogen.


Verder vaarden we nog naar Punta Ballena, een rotsformatie in de zee waar de golven tegen aan slaan. Ook zit er een soort gat in de rots waar bij vloed de golven door heen slaan. Aan de andere kant van de rotsen zit ook een gat en dan komt daar het water uit, net alsof een walvis water spuit. Op deze rotsen staat één eenzame palmboom.


We vaarden verder door naar een andere rotspartij in het water.De boot ging richting Whales Tail, dit is een stuk strand dat bij eb tevoorschijn komt en de vorm heeft van een walvisstaart. De golven hebben ervoor gezorgd dat de rotsen en het zand in de vorm van de staart komen te liggen. De gids vertelde dat de tail een tijd weg geweest is als gevolg van de tsunami bij Japan. Het heeft 9 weken geduurd voordat het strand weer zijn oorspronkelijke vorm terug had.

Whales tail (foto van internet)
Bij dit stuk mochten de mensen uit de boot om te gaan snorkelen, het water was hier niet diep en je kon boven het koraal zwemmen. Tom en Nathalie pakten ook een snorkel, flippers zien verboden in dit national park, en gingen de boot af de warme zee in. Ze zagen een zeeslang, zebravissen, een kreeft, een blow fish en nog veel meer waarvan we de naam niet weten.
Eenmaal terug op de boot werden er flesjes water en bakjes verse ananas met watermeloen uitgedeeld.
De boot zette de vaart erin en we vaarden terug naar het strand. Nathalie was blij dat we weer vaste grond onder de voeten hadden. Hard varen gaat wel maar van het deinen door het stilliggen wordt je toch een beetje zeeziek.Aan het eind kwam de vrouw nog naar me toe om te vragen hoe het gegaan was en ze zei dat de zee heel kalm was geweest in vergelijking met vorige week. Ik vond de tour goed te doen, er was een paar keer een onverwachte klap op het water gekomen maar kon dit goed opvangen. De autorit de berg op of af is vele malen vervelender voor mijn rug.
Nadat we de mannen van Bahia Aventuras hartelijk bedankt hadden voor de gave tour en goede zorgen liepen we terug naar de parkeerplaats en legden wat spullen in de auto. Daarna liepen we naar een gezellig strandtentje en dronken er cappuccino en espresso. Nathalie nam een verse smoothie met ijs, aardbei en passievrucht en we deelden een ham/cheese sandwich met patat. Het smaakte verrassend goed en was totaal niet duur. Leuk tentje!
We reden nog even naar de bakker in Uvita om stokbroden te kopen en voor mij bij een souvenir winkel een noodle om lekker te drijven in het zwembad.
Thuisgekomen gingen we direct zwemmen en het bleef vanavond voor het eerst deze week droog.
We genoten weer van het mooie uitzicht vanuit het zwembad en de prachtige wolkenpartij met de zon.
Er kwam een pool guy langs die ook nog even heel spannend op het randje ging staan.'s Avonds bleven we thuis en aten broodjes hamburger en mais van de barbecue met salade en stokbrood.
Het smaakte prima en de insecten lieten ons nog even met rust.Later op de avond was het weer een komen en gaan van de vliegende insecten en creeping crawlies.
Nathalie en ik maakten samen het verslag van vandaag want we willen onze trouwe volgers natuurlijk niet teleurstellen. Het was nog een hele opgave om foto's uit te zoeken, we hadden er zo veel gemaakt.
Wat een superdag!

25 opmerkingen:

 1. Wat een enorm geweldige beleving die walvissen. Schitterend om mee te maken. Nou je blog zet me echt aan het denken over Costa Rica. Nooit geweten dat het daar zo ontzettend bijzonderen is. Volgend jaar weer Amerika maar wie weet voor jet jaar daarop. Bedankt!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een mega gave dag, zit je zomaar in een boot en Walvissen naast jullie!!
  Ik snap dat je dan even tranen in de ogen krijgt Anita, wie had dit gedacht een paar maanden geleden !!!

  Geniet er lekker van, ik geniet volop mee!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. In een woord geweldig, wat een gave dag hebben jullie gehad! Die walvissen zijn toch fantastisch mooi om te zien hoor!
  Dat zijn straks weer hele mooie momenten om met de "thuisblijvers" te delen.
  En dan is het toch ook heerlijk toeven bij je supermooie pool en een BBQ waarop Chef Tom lekkere hamburgertjes bakt;-)
  Gr.Yvonne en Rob

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Jeerje wat een super super dag!!!
  Echt geweldig mooi het filmpje en wat waren ze dichtbij.
  En goed je best gedaan hoor de foto's zijn erg mooi geworden,zo mooi om te zien dat jullie zo genieten..
  Have fun

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat een onwijze mooie dag moet dit geweest zijn. Zo dichtbij. Op het fimpje beleef je het bijna zelf mee. Een geluk voor jou, dat het dan toevallig vandaag niet zo bumpy was.
  Op de foto van Nat en Tom (die selfie) lijkt het wel of ze daar grote oorringern in heeft ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Inderdaad een super gave dag! Wat een belevenis om die walvissen van zo dichtbij te zien. Dat is zeker een traantje waard!
  Liefs

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Heerlijk jullie verslag gelezen,wat ie het er mooi en die Walvissen geweldig...zo dicht bij.
  Costa rico stond altijd al op ons lijstje maar naar jullie verslag zal dat niet meer lang duren.
  Geniet er van!!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. GAAAAFFFFFFF, walvissen... ben helemaal niet jaloers of zo hoor. En dat huis... alleen die spin hoeft van mij niet. Heerlijk om weer mee te genieten van jullie vakantie... Dikke knuf, Annette

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Superleuk zeg. Heb je geen last van je nek en rug gehad, want je zat toch niet op de kapiteinsstoel.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Fantastisch! Walvissen! Wat zal je blij geweest zijn dat je toch bent gegaan. Ik had er werkelijk geen idee van dat Costa Rica zo mooi is. Door jouw verhalen en foto's weet ik inmiddels beter.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Wat een fantastische dag voor jullie, en fijn dat je toch bent gegaan.
  Geweldige verhalen, en nog prachtigere foto's!

  Groetjes uit Schiedam
  Suus

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Wow wat gaaf zeg die walvissen, super dat filmpje! En wat goed dat je toch mee kon! Deze ervaring nemen ze je niet meer af.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Na een beetje achterop geraakt te zijn, weer helemaal bijgelezen! Wat hebben jullie het fijn! Geweldig mooie omgeving en wat een prachtig huis! Echt fantastisch voor jullie. En dan de tour van vandaag, echt geweldig! Wat een geluk dat je toch mee bent gegaan, Anita! Zo dichtbij, echt ontzettend mooi! Geniet maar lekker verder in het paradijs..!

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Ooohhh wauw wat een belevenis, ik kan me voorstellen dat dit ontroerend is hoor!! Gelukkig dat het nog goed te doen was voor je, dit had je zeker niet willen missen. Wij zitten nu sip op de luchthaven van Miami te wachten tot we mogen boarden......
  Geniet!!

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Wat gaaf de walvissen. Anita goed hoor dat je alles wil mee maken.
  Het klinkt afgezaagd maar blijf vooral genieten

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Oh wat prachtig zeg! Was het niet gevaarlijk zo dichtbij en die staart?
  Super dat jullie dit samen gedaan hebben en dan weer terug naar die heerlijke villa.
  Is het wat die poolguy ;) ? Ziet er uh....iig jong uit!
  Veel plezier!

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Super dat je niet afgeschrikt was en toch mee ben gegaan. Wat een belevenis die walvissen
  Extra intens nu al dat moois he ?

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Wat een goed besluit dat je toch bent mee gegaan op deze trip, dit is toch iets wat je zeker niet had willen missen, en ik kan me ook heel goed voorstellen dat je daar ontroerd van wordt, ik zit zelfs hier, zo ver bij jullie vandaan al flink te genieten!
  Dit was weer een dag om in te lijsten :)

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Prachtige verslagen en super mooie foto's! Geweldige ervaring met de walvissen. Ik ken dat gevoel 'tranen in de ogen krijgen"... Dat had ik ook als ik de eerste keer de orka show in Sea World zag. Geniet van jullie vakantie!!

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Wat een top dag hebben jullie gehad. Dat filmpje van de dolfijnen is echt heel leuk en wat zwemmen ze dichtbij. Nog heel veel plezier.

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Net aan het bij lezen en wat een gave dag hebben jullie gehad. Zelf heb ik in Zuid Afrika ook een walvistocht gedaan en ook wij hadden ze naast de boot, troost je ook ik had tranen in mijn ogen van die mooie beesten! Genieten met hoofdletters, heerlijk voor jullie!

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Wat is dit bijzonder, ik kan me voorstellen dat je tranen in je ogen kreeg. Wat een stukje paradijs op aarde waar jullie verblijven. Onbeschrijfelijk mooi, fijn dat je zulke mooie foto's plaatst!

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Ik liep een paar dagen achter en ben nu aan het inhalen ;-)

  Wat een leuke verslagen en wat een prachtige dag hebben jullie vandaag achter de rug! Super dat je toch bent meegegaan Anita en ik kan me je emoties voorstellen, het is zo gaaf om ze van zo dichtbij te zien, dit pakken ze je niet meer af! Wat een prachtig huis hebben jullie zeg, geniet ze!

  Groetjes,
  Sonja

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Wat een onwijs gave dag.. zomaar whales en turtles echt te wauw

  BeantwoordenVerwijderen